Tentoonstellingen

Design Museum Dedel werd op 1 juli 2019 geopend door Hedy d’Ancona

Nu te zien

van 5 juni t/m 31 oktober 2024

A Century of Swiss Posters

Design Museum Dedel presenteert ruim 200 zeer zeldzame affiches uit Zwitserland.

Lees meer...

Van 5 juni t/m 31 oktober 2024

A Century of Swiss Posters

Design Museum Dedel presenteert ruim 200 zeer zeldzame affiches uit Zwitserland.

Design Museum Dedel presenteert ruim 200 zeer zeldzame affiches uit Zwitserland. De oudste is uit 1883. Het is de eerste tentoonstelling in een reeks waarbij steeds een ander land aan bod komt. De affiches op de bel etage zijn chronologisch geordend, zodat de bezoeker een tijdsbeeld krijgt op basis van de reclame uitingen.

Drie thema’s zijn uitgelicht: de mode affiches, politieke affiches en de kunstzinnige rond de  Avant garde en het Bauhaus. Opvallend aan de Zwitserse posters is hun kwaliteit: zij werden gedrukt op beter papier dan elders in Europa en op een groter standaard formaat.

In het chronologisch gedeelte wordt reclame gemaakt voor producten waar Zwitserland om bekend staat: chocola, horloges, reizen en de spoorwegen. Dit levert interessante confrontaties op. Beroemde ontwerpers als Emil Cardinaux, Charles Loupot, Otto Baumberger en Otto Morach hebben hiervoor affiches geleverd.

Een belangrijk aspect vormen de affiches voor mode. Tussen kledingbedrijven PKZ en Grieder vond een grootse reclamestrijd plaats die spectaculaire affiches heeft opgeleverd. Van Fritz Seigner wordt een affiche in drie delen getoond die hij heeft gemaakt voor PKZ.

Bauhaus heeft in Duitsland maar relatief kort bestaan. In 1933 wordt deze kunstopleiding vanwege het nazi-regime gesloten. Een aantal betrokkenen wijkt uit naar het neutrale en veilige Zwitserland. In huis Dedel is te zien hoe kunstenaar als  Max Bill en Niklaus Stöcklin de Bauhaus lijn voortzetten.

Het derde thema is de politiek. Volksraadplegingen zijn een typisch Zwitsers verschijnsel. Rond de raadplegingen werden poster campagnes gevoerd, waarvan hier sprekende voorbeelden te zien zijn, o.a. van Burkhard Mangold en Melchior Annen. Het affiche TEGEN het vrouwenkiesrecht bleef anoniem.

van 9 mei tot 12 juli 2024

Grafische Werkplaats Moet Blijven!

Expositie in het kader van 50 jaar Grafische Werkplaats
Zaal: Zitkamer voor, Bel etage

Lees meer...

Van 9 mei tot 12 juli 2024

Grafische Werkplaats Moet Blijven!

Expositie in het kader van 50 jaar Grafische Werkplaats
Zaal: Zitkamer voor, Bel etage

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Grafische Werkplaats Den Haag werd opgericht. Een groep kunstenaars kraakte toen het pand waar de werkplaats nog steeds is gevestigd. Het festival Analog 74-24 viert dit feit én kijkt vooruit met een uitgebreid programma rond activisme en community.

In Design Museum Dedel is tijdens het festival de expositie Grafische Werkplaats Moet Blijven! te zien, met affiches van de protestactie (2012) tegen het wegbezuinigen van de werkplaats.

In 2012 kwam de gemeente met een drastisch bezuinigingsplan voor de kunstensector, waardoor de Grafische Werkplaats haar deuren zou moeten sluiten. Zo’n vijftig kunstenaars en vormgevers kwamen in actie tegen deze desastreuze plannen. Ruim 1000 affiches in 55 variaties (allemaal op A2-formaat gezeefdrukt in de werkplaats) werden verspreid door de stad, om duidelijk te maken dat de Grafische Werkplaats een cruciale voorziening is voor beeldend kunstenaars en vormgevers uit Zuid-Holland. De affiches waren niet alleen in de openbare ruimte te zien maar ook in tentoonstellingen in de Grafische Werkplaats en de Haagse Kunstkring. Van iedere exposant werd naast diens affiche ook een autonoom werk geëxposeerd om de relatie tussen toegepast en vrij werk te benadrukken. Met deze manifestaties en exposities is het de kunstenaars gelukt de gemeente te overtuigen. De Grafische Werkplaats kon voortbestaan!

In Design Museum Dedel is nu een selectie te zien van deze affiches, die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de recente geschiedenis van de Grafische Werkplaats. De affiches laten zien hoe de activistische geest en het gevoel van verbondenheid onder gebruikers van de werkplaats sinds de oprichting in 1974 altijd is blijven voortleven.

Met werk van o.a. Zeloot, Weitenberg, Pat Andrea, Wendy Wenders, G.J. de Rook, Ilja Walraven, Ton Martens en vele anderen.

10 juni 2023 tot 31 oktober 2024

Art Nouveau, Jugendstil, Nieuwe Kunst

Ontdek de verschillen aan de hand van de originele affiches uit het fin-de-siècle, ca. 1895.
Een nieuwe tentoonstelling in Design Museum Dedel ter gelegenheid van de Art Nouveau Festijn.

t/m 31 mei 2024

KLM De eerste eeuw