Gehouden tentoonstellingen

Design Museum Dedel werd op 1 juli 2019 geopend door Hedy d’Ancona.

Gehouden

24 januari 2024

Anti-war Exhibition, Synopsis

Angelika Sosnova

Lees meer...

24 januari 2024

Anti-war Exhibition, Synopsis

Angelika Sosnova

In de anti-oorlogstentoonstelling van het museum Dedel kom je de kunstwerken tegen die aan het begin van de twintigste eeuw zijn gemaakt en die lijken op profetieën over komende rampen. En inderdaad end-of-the-world theorieën maken deel uit van onze culturele achtergrond en zijn te vinden in alle folklore en oude tradities. De angst voor een onzekere en onbekende toekomst drijft de menselijke geest om het onverklaarbare uit te leggen. Terwijl het menselijk lichaam door de cyclus van het leven gaat, moet het universum ook oplossen en weer tevoorschijn komen. De Maya-versie van het wereldeinde registreert een enorme kosmische cyclus die een wereldperiode van zo'n vierendertigduizend jaar vertegenwoordigt - twaalf en een half miljoen dagen - en deze worden keer op keer vastgelegd. Echter, met de ontwikkeling van massavernietigingswapens hoeft de mensheid niet meer te wachten op het einde van de kosmische cyclus. In de twintigste eeuw was het idee van het mogelijke einde van de mensheid tot 1991 tot 1991 in de openbare ruimte aanwezig. Veel angst, spanning en woede werden weerspiegeld in kunstwerken uit die tijd. De anti-war-postertentoonstelling van ons museum combineert werken van veel politiek betrokken kunstenaars, ontwerpers en illustratoren. Ze streefden ernaar een beroep te doen op de vriendelijke menselijke harten, op de beste menselijke kwaliteiten in een poging om bloedvergieten te stoppen.

15 december 2023 tot 31 mei 2024

Graphic Trickery, the other Eschers

Lees meer...

15 december 2023 tot 31 mei 2024

Graphic Trickery, the other Eschers

Je kent misschien wel Maurits Cornelis Escher, maar ken je het werk van de familie Escher op het gebied van grafisch ontwerp?

Jac. Jongert en Gielijn Escher
De tentoonstelling Graphic Trickery, the other Eschers in het Design Museum Dedel is niet aan Maurits Escher gewijd, maar aan het minder bekende, maar niet minder belangrijke, werk van zijn familie. Design Museum Dedel toont werk van o.a. Gielijn Escher (achterneef van Maurits Escher) en Jac. Jongert (grootvader van Gielijn Escher). Gielijn Escher had ongelooflijk veel succes op het gebied van posters. Net als zijn grootvader, Jac. Jongert voor hem. Het onderscheidende kenmerk van het werk van de familie Escher ligt in illusie als belangrijkste visuele methode, en dit is precies wat we in de expositie laten zien.

De leraren van Maurits Escher
De kijker zal ook versteld staan van de unieke grafisch ontwerpen van de leraren van Maurits Escher aan de Haarlemse School voor Architectuur zoals Karel de Bazel, die ongetwijfeld de persoonlijke stijl van de jonge Maurits hebben beïnvloed. Enkele houtsneden van de leraar die de grootste invloed had op Escher - Samuel Jessurun de Mesquita - zullen ook worden gepresenteerd.

…. En andere ontwerpers
We beperken de tentoonstelling niet uitsluitend tot bovengenoemde ontwerpers, maar laten ook de "grafische truc" zien die andere ontwerpers gebruikten om met de geest van de kijkers te spelen.

Het Escher jaar
Met deze tentoonstelling willen we het jaar 2023 samenvatten als een jaar gewijd aan het werk van Maurits Escher, maar ook vragen stellen zoals:

  • Wat is eigenlijk een illusie?
  • Hoe werkt illusie in kunst, en hoe werkt het in reclame?
  • Waarom zijn visuele illusies zo populair in grafisch ontwerp en hoe beïnvloeden ze de kijker?

8 februari 2023 tot eind 2024

Ukraine. People. Courage. Posters

Entree vrij voor personen met een Oekraïens paspoort, met een afsluitende benefiet veiling van de tentoongestelde posters uit 2022.

Tevens van 8 februari tot 12 november: “War to War. Posters for Peace 1912-2022”

december 2021 / 31 mei 2024

Willy Sluiter en Piet van der Hem

10 juni tot 31 januari 2023

Art Nouveau, Jugendstil, Nieuwe Kunst

Ontdek de verschillen aan de hand van de originele affiches uit het fin-de-siècle, ca. 1895.
Een nieuwe tentoonstelling in Design Museum Dedel ter gelegenheid van de Art Nouveau Festijn.

tot 26-09-2021

Tempo Doeloe: een eeuw grafische vormgeving en design uit de Gordel van Smaragd

t/m augustus 2019

90+90, Wim Crouwel en Milton Glaser