Graphic Trickery, the other Eschers

15 december 2023 tot 31 mei 2024

Graphic Trickery, the other Eschers

Lees meer...

15 december 2023 tot 31 mei 2024

Graphic Trickery, the other Eschers

Je kent misschien wel Maurits Cornelis Escher, maar ken je het werk van de familie Escher op het gebied van grafisch ontwerp?

Jac. Jongert en Gielijn Escher
De tentoonstelling Graphic Trickery, the other Eschers in het Design Museum Dedel is niet aan Maurits Escher gewijd, maar aan het minder bekende, maar niet minder belangrijke, werk van zijn familie. Design Museum Dedel toont werk van o.a. Gielijn Escher (achterneef van Maurits Escher) en Jac. Jongert (grootvader van Gielijn Escher). Gielijn Escher had ongelooflijk veel succes op het gebied van posters. Net als zijn grootvader, Jac. Jongert voor hem. Het onderscheidende kenmerk van het werk van de familie Escher ligt in illusie als belangrijkste visuele methode, en dit is precies wat we in de expositie laten zien.

De leraren van Maurits Escher
De kijker zal ook versteld staan van de unieke grafisch ontwerpen van de leraren van Maurits Escher aan de Haarlemse School voor Architectuur zoals Karel de Bazel, die ongetwijfeld de persoonlijke stijl van de jonge Maurits hebben beïnvloed. Enkele houtsneden van de leraar die de grootste invloed had op Escher - Samuel Jessurun de Mesquita - zullen ook worden gepresenteerd.

…. En andere ontwerpers
We beperken de tentoonstelling niet uitsluitend tot bovengenoemde ontwerpers, maar laten ook de "grafische truc" zien die andere ontwerpers gebruikten om met de geest van de kijkers te spelen.

Het Escher jaar
Met deze tentoonstelling willen we het jaar 2023 samenvatten als een jaar gewijd aan het werk van Maurits Escher, maar ook vragen stellen zoals:

  • Wat is eigenlijk een illusie?
  • Hoe werkt illusie in kunst, en hoe werkt het in reclame?
  • Waarom zijn visuele illusies zo populair in grafisch ontwerp en hoe beïnvloeden ze de kijker?
Deel dit artikel: