Poster is de snelste artistieke manier om over de oorlog in Oekraïne te vertellen

03 maart 2023

Op 8 februari opende Design Museum Dedel in Den Haag een tentoonstelling gewijd aan de herdenking van de eerste verjaardag van de Russische inval in Oekraïne.
"UKRAINE. PEOPLE. COURAGE. POSTERS" kan worden beschouwd als een van de grootste Oekraïense affiche-tentoonstellingen in Europa, met bijna vijftig oorlogsposters van de beste hedendaagse Oekraïense kunstenaars, zoals Maksym Palenko, Oleksandr Grekhov, Nikita Titov, Borys Groh, Yurii Zhuravel, en kunstenaars van de Pictoric illustrator groep. Daarnaast presenteert de tentoonstelling Oekraïense posters uit de jaren twintig uit de collectie van Design Museum Dedel, die de rijkdom van het culturele leven van de Oekraïners een eeuw geleden illustreren.

Poster is de snelste artistieke manier om over de oorlog in Oekraïne te vertellen

De tentoonstelling wil het Nederlandse publiek vertellen over de belangrijkste gebeurtenissen die na 24 februari 2022 in Oekraïne plaatsvonden, maar ook fondsen werven voor medische hulp in Oekraïne. Van de opbrengst van de verkoop van de posterprints in beperkte oplage gaat 65% naar het fonds Healthcare4Ukraine. De tentoonstelling duurt tot 21 mei 2023 en wordt afgesloten met een veiling voor het goede doel. Bovendien is de toegang tot het museum gratis voor Oekraïense burgers gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling. Hopelijk reist de tentoonstelling naar het buitenland.

"De expositie wordt georganiseerd om het moedige Oekraïense volk te steunen in hun heroïsche strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid." - Martijn F. Le Coultre, voorzitter van Design Museum Dedel.

"Met het begin van de invasie door de troepen van de Russische Federatie werd duidelijk dat de kunstvorm van het affiche de snelste artistieke manier is om over de oorlog in Oekraïne te vertellen. Een poster in oorlogstijd werd in de vorige eeuw altijd in opdracht van de staat gemaakt, maar de posters die op deze tentoonstelling worden gepresenteerd zijn op eigen initiatief van de kunstenaars gemaakt als onmiddellijke reactie op de oorlogsgebeurtenissen. De meeste van deze posters werden gemaakt voor sociale netwerken als uitdrukking van de emotie van de kunstenaars, maar ook als een mogelijkheid voor mensen om deze werken online te delen in situaties waarin hun eigen woorden simpelweg ontbraken door de pijn." - Daria Lysenko, curator van de tentoonstelling.

"Het kleine 17e-eeuwse herenhuis (van verbluffende monumentale schoonheid!) kon nauwelijks alle gasten van de openingsceremonie herbergen. Deze nogal specifieke plek is geliefd bij Nederlanders - het herbergt een collectie meesterwerken van Nederlands reclamedrukwerk en affiches van de afgelopen 150 jaar. Nu heeft het museum iconische werken geplaatst van Oekraïense kunstenaars die iedere Oekraïner kent." -Snizhana Starovytska, Oekraïens journalist, cultureel expert, die de opening van de tentoonstelling bezocht.

Contacten:
"UKRAINE. PEOPLE. COURAGE. POSTERS " (08.02.2023 - 21.05.2023)
Museumadres: Design Museum Dedel, Prinsegracht 15, 2512 EW Den Haag

info@designmuseumdedel.nl - bestuur van Design Museum Dedel
lisendarry@gmail.com - Daria Lysenko, curator van de tentoonstelling
www.designmuseumdedel.nl