Veel gestelde vragen
Antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen van onze bezoekers.
FAQ
Dit deel van Den Haag was nog niet ontwikkeld. Er waren tuinen en stukken land om groenten te verbouwen.
Het kanaal maakte deel uit van de ontwikkeling van dit deel van de stad en werd gegraven in 1642 toen ook het huis werd gebouwd. In de jaren 1880 werden de eerste twee blokken gedempt en rond 1920 de rest. De ondergrondse tramlijn werd in de jaren 1990 aangelegd.
Dat huis brandde af in de jaren 1930 en werd herbouwd in een "moderne" stijl. Oorspronkelijk zag het eruit als het huis op nummer 19. Omdat het oorspronkelijk toebehoorde aan de familie Dedel is het museum op zoek naar fondsen om de gevel in oude luister te herstellen en onderdeel te maken van het museumcomplex.
De Prinsegracht in Den Haag is vernoemd naar slechts één prins: Frederik Hendrik, Prins van Oranje en Nassau, die leefde van 1584-1647. De Prinsengracht in Amsterdam is vernoemd naar prinsen in het algemeen.
In de jaren 1920, toen de Prinsegracht werd gedempt, sloopte de lokale overheid drie huizen naast Huis Dedel om plaats te maken voor een ringweg. Hierdoor bleef er een klein stuk land over met een wigvorm waar Prinsegracht 13 werd gebouwd in de typische Nederlandse art-decostijl. Het doet denken aan het platte ijzeren gebouw in New York.
In het naastgelegen pand Prinsegracht 13 is een lift gepland. Alle vergunningen zijn verleend, maar om de lift te kunnen bouwen moet het museum eerst eigenaar worden van het pand ernaast. Helaas is een van de eigenaren van de appartementen in dat gebouw niet bereid om zijn eigendom te verkopen. Uiteindelijk zal daar verandering in komen.
In het midden van de tuin lagen de overblijfselen van de voormalige waterput. In de tuin achter Prinsegracht 17 ligt de voormalige beerput, die dateert van rond 1650. We wachten op de vergunningen om de restanten op te graven, zodat we kunnen besluiten om -misschien- de waterput en daarna de tuin te reconstrueren. Uit de inhoud van de beerput kunnen we veel leren over de geschiedenis van Huis Dedel en zijn bewoners.
Het veilinghuis dat het gebouw tussen 1908 en 2016 gebruikte, liet in bijna alle kamers boekenkasten bouwen. Toen de boekenkasten in 2016 werden weggehaald, kwam het oude behang weer tevoorschijn.
Door het gebrek aan financiële steun kan alleen de hoognodige restauratie worden uitgevoerd. We hebben gedaan wat nodig was om het gebouw te redden, want sinds de jaren 1880 is er niet veel meer aan gedaan. Op de prioriteitenlijst staan:
- Het behang, het plafond en de verlichting in de grote zaal "de Zaal"
- Het stucwerk
- De vloeren in de hal en de gang
Reageer alsjeblieft als je manieren ziet om de restauratie of de tentoonstellingen te financieren en stuur je mail naar president@designmuseumdedel.nl
Je kunt je steun ook betuigen door een donatie te doen aan de stichting Vrienden van Huis Dedel op bankrekeningnummer NL53 RABO 0327 1840 78. Dit is een cultureel goed doel volgens de Nederlandse belastingwetgeving.
Geniet van je bezoek en kom snel weer langs en laat het weten!