Tijdgenoten

vanaf 13 november 2024

Jan Toorop en de Monumentalisten

Lees meer...

vanaf 13 november 2024

Jan Toorop en tijdgenoten

In de grote (ontvangst)zaal hangen affiches van tijdgenoten van Toorop en Van der Leck

Jac. Jongert

Jacob Jongert (1883-1942) is vooral bekend om zijn werk voor de Van Nelle fabriek. Bedrijven namen in de jaren 1920 voor het eerst reclamechefs in dienst die een huisstijl ontwikkelden. Piet Zwart voor NKF en later Bruynzeel. Huszar (kort) voor Miss Blanche. Louis Kalff voor Philips en Jacob (Jac.) Jongert voor van Nelle. Jongert begon onder de invloed van Richard Roland Holst en bekeerde zich tot de moderne vormgeving onder invloed vd Stijl.
Hier hangt een affiche voor Apricot Brandy, gemaakt in opdracht van de firma wed. G. Oud Pzn uit Purmerend.

Christiaan Schaaf

Christiaan Schaaf (1890-1969) was een kunstschilder en affiche-ontwerper die een groot deel van zijn leven in het buitenland heeft doorgebracht, onder anderen Madeira en Guyana. In 1920 vervaardigde hij een affiche voor H.S.M. voor de verbinding Den Haag-Twente via Amsterdam. De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij is de eerste Nederlandse spoorwegmaatschappij. De eerste lijn ging van Haarlem naar Amsterdam en opende in 1839. De affiche is gedrukt door Senefelder.

Chris Lebeau

Chris Lebeau (1878-1944) was ontwerper, kunstschilder, verzetsstrijder en anarchist. Hij was een veelzijdig kunstenaar die oa dessins voor textiel en behang ontwierp en houtsnedes, maar ook landschappen, stillevens en portretten schilderde. In de oorlog heeft hij zich aangesloten bij het verzet. In 1944 stierf bij door uitputting in concentratiekamp Dachau.
De affiche is gemaakt in 1916 voor een toneelstuk getiteld Agent 666. In een recensie in het Algemeen Handelsblad van 20 mei 1916 staat dat het stuk is uitgevoerd door toneelgezelschap De Haghe Spelers, waarbij Eduard Verkade betrokken is. Waarschijnlijk is dit affiche door theaters in het land aangevuld met informatie over de voorstelling per stad.

Wilhelmina Drupsteen

Wilhelmina Drupsteen (1880-1966) is vooral bekend om haar werk voor de vrouwenbeweging. Zij ontwierp bijvoorbeeld de affiche voor de tentoonstelling “De vrouw 1813-1913”, een initiatief van de feministes Rosa Manus en Mia Boissevain. Drupsteen was een multi-talent, zij ontwierp boekbanden, etste en schilderde. Ook maakte zij twee kinderboeken in art nouveau stijl. Saillant was haar werk voor de Vereeniging voor de verbetering van vrouwenkleeding, die zich inzette voor het dragen van reformjurken.

Anton Kurvers

Anton Kurvers (1889-1940) was als ontwerper actief op het gebied van straatmeubilair. Daarnaast ontwierp hij drie omslagen voor Wendingen, een Nederlands tijdschrift voor architectuur. Hij heeft in 1918 en 1920 affiches ontworpen voor Koninklijke PBNA. De afkorting staat voor Polytechnisch Bureau Nederland Arnhem. Het bureau werd in 1912 opgericht en het verzorgde (technisch) schriftelijk onderwijs. PBNA bestaat nog steeds als examenbureau voor veiligheid en techniek.

H.P. Berlage

Hendrik Petrus Berlage [1856-1934] is bekend als de architect van de Koopmansbeurs in Amsterdam en het Kunstmuseum in Den Haag, Minder bekend is dat hij een begaafd tekenaar was. Hij ontwierp ook boekbanden. Hier is een affiche van hem te zien uit 1893 voor de promotie van de snelle verbinding van Hoek van Holland naar Harwich.

Jac. Jongert

Christiaan Schaaf

Chris Lebeau

Wilhelmina Drupsteen

Anton Kurvers

H.P. Berlage

Deel dit artikel: